The Dempsey Project

Designed and constructed in 2012 as a second home on the owner's property, the house offers warm minimalism in each of its 1200 carefully-considered square feet.

Small homes often face challenges with both confining spaces and lack of privacy. The need to creatively mitigate these challenges was central to our design process.

We designed the main living area's high, pine ceilings to create a natural airiness, and afford the opportunity for several windows oriented to the property's most striking mountain views. The living area seamlessly transitions into a loft, offering a special, separate space and functional storage closets.

The cedar wrap on the exterior of the main bath was designed with these same principles in mind - expanding the bathroom's small footprint, and providing an opportunity for open-air seclusion.

We knew going in that Ikea cabinets and sinks were going to be the most appropriate budget fit. Careful selections at our favorite Swedish big-box store (keeping a close eye on materials and proper fit) and the creation of a custom, granite-topped island  for the kitchen were key to making sure the quality, hand-crafted presence of the house wasn't compromised.  

Two bedrooms with connected baths are intentionally versatile,  offering unique opportunities for long-term and nightly rentals. The house is currently occupied by a home-based massage studio.